Żywienie

Biały cukier, czy jest dla niego alternatywa?

Cukier spożywczy, znajdziemy cukiernicach w każdym domu. Używany do słodzenia napojów, deserów i wielu dań, wykorzystywany na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. W mediach coraz częściej słyszymy hasła, light, super slim, no sugar added i inne.  Dlaczego?

Czym w taki razie jest ten cały cukier? Dlaczego powinniśmy go unikać?
Cukier zwany słodkim narkotykiem, winowajca plagi otyłości na świecie, składa się w 95% z sacharozy z grupy węglowodanów prostych. Ma bardzo wysoki poziom indeksu glikemiczny- ok. 80 jednostek.cukier
Co to znaczy dla Ciebie?
Po zjedzeniu takiej słodkości, w Twoim organizmie szybko rośnie poziom glukozy we krwi, po czym gwałtownie spada. Skok glukozy wywołuje wyrzut insuliny, która sprawia, że cukier spada poniżej wartości wyjściowej, czego objawem będzie głód i najczęściej sięgnięcie po kolejną porcję słodkości. Błędne koło a w dodatku wciąga jak narkotyk. Uzależniony organizm o nieustająco podniesionym poziomie cukru, przestaje normalnie(zdrowo) reagować na wytwarzaną przez trzustkę insulinę, służącą do rozkładania glukozy. Co dzieje się dalej? szereg dolegliwości, począwszy od rozdrażnienia, braku koncentracji, bólów głowy przez otyłość, miażdżycę a nawet przyśpieszenia rozwoju nowotworów.

Co dalej?
Najlepsze co możemy dla siebie zrobić to zupełnie zrezygnować z cukru w diecie, świadomie wybierając wolne od niego produkty.
Większość z nas nie wyobraża sobie jednak kawy bez łyżeczki cukru czy rezygnacji ze słodkiej przyjemności jaką jest, deser po niedzielnym obiedzie.

W mediach mówi się o różnych metodach alternatywnych, stewia,miód, syrop klonowy, ksylitol i wiele innych. Poznajmy kilka najpopularniejszych:

Miód – o tym, że jest jest zdrowy i naturalny wie każdy z nas, ale miód ma wiele właściwości, które przekonają nas aby maksymalnie wykorzystywać jego walory. Jest bogaty w antyoksydanty, np. witaminę C czy flawonoidy. Może być świetną alternatywą dla białego cukru. Możemy nim słodzić napoje, używać jako słodzik w wypiekach, jest świetnym składnikiem popularnych dresingów takich jak; musztardowo-miodowy, vinegret czy balsamico jak również naturalnym lekarstwem.
Wzmacnia organizm- pomaga zwalczać infekcje dróg oddechowych i działa bakteriobójczo. Jest świetnym, naturalnym zastępcą syropów na kaszel przynosi ulgę, wzmaga produkcję śliny, która rozcieńcza śluz i nawilża górne drogi oddechowe.

Ułatwia zasypianie– szklanka ciepłej herbaty czy wody z miodem, pozwala zasnąć i wypocząć.   Oczyszcza skórę i przyśpiesza gojenie ran– znane są, terapie przeciwtrądzikowe z  wykorzystaniem zawartych w miodzie substancji o działaniu bakteriobójczym, pomocne przy cerze trądzikowej czy atopowej.

Jako produkt naturalny, może stać w temperaturze pokojowej, nie potrzebuje specjalnych warunków – Używając go, należy pamiętać o jednej ważnej zasadzie, nigdy, nie należy używać „zabrudzonej” innymi produktami łyżeczki. Włożenie do słoiczka łyżki moczonej wcześniej w herbacie- doprowadzi do rozpoczęcia procesu kwaśnienia miodu. Cały słoik nie będzie się nadawał do użytku.

Syrop klonowy– uzyskiwany jest z pnia klonu. Po odparowaniu wody uzyskiwana jest gęsta, słodka konsystencja bogata w wapń, magnez, potas, fosfor. mangan i sole mineralne ważne w prawidłowej pracy układu nerwowego czy serca. Zawiera również witaminy z grupy B, kwas foliowy niacynę, biotynę. Warto podkreślić, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny miód. Łatwo rozpuszczalny może być stosowany zamiennie z miodem. Najpopularniejsza forma użycia to sos do naleśników czy gofrów. Bardzo popularnyw Kanadzie i USA. Pojedyncze drzewo Klonowca dostarcza od 35 do 50 litrów soku w sezonie, maksymalnie do 12 litrów dziennie. Pozyskuje się ok. 7% całości soków przepływających przez pień. Sam proces wytwarzania syropu zasadniczo nie zmienił się od kilku wieków.

Stewia– Znana na świecie Zainteresowanie tą rośliną wzrosło w ostatnich latach w kontekście nowych trendów żywieniowych zalecających ograniczenie cukrów oraz dietę niskowęglowodanową. Jest w zupełności naturalna, najczęściej spotykana w formie świerzych liści lub wersji ze sproszkowanych łodyg i liści rośliny. Swoje właściwości stewia zawdzięcza glikozydom stewiozowym. Najwięcej tych substancji zawierają liście – są znacznie słodsze niż kwiaty. Stewiozydy w bardzo wysokich stężeniach są WIELOKROTNE słodsze od cukru, mają intensywny i dość specyficzny smak. Watro spróbować. Stewia może być hodowana we własnym przydomowym ogródku czy parapecie w kuchni. Uświadamia nam to, że jest produktem zupełnie naturalnym. A takie cenimy najbardziej.

Ksylitol to rodzaj środka słodzącego, pozyskiwanego z kory fińskiej brzozy. Występuje w niektórych owocach i warzywach owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach kukurydzy i grzybach) zatem jest zupełnie naturalny. Ludzie również produkują małe ilości ksylitolu za pośrednictwem normalnych przemian metabolicznych. Wygląda i smakuje jak cukier, ale ma o 40% mniej kalorii. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie podnosi poziomu glukozy we krwi, co w ostatecznym rozrachunku nie doprowadza do powstania sinusoidy insulinowej. Ksylitol posiada jednak cechy których nie znajdziemy w inKsylitolnych produktach.

  1. Zmniejsza łaknienie na słodycze- czujesz, że musisz zjeść coś słodkiego, połóż na języku łyżkę ksylitolu i pozwól mu się rozpuścić.
  2. Zapobiega powstawaniu pruchnicy i innych chorób zębów. Przywraca włąsciwe PH śliny, zabija bakterie przyczyniające się do powstawania próchnicy czy paradontozy.
  3. Ma działanie baktertiobójcze – nie tylko na dziąsła ale również na gardło. Stostwany w formie płukanki czy trzymany kilka sekund w ustach przed połknięciem blokuje namnażanie bakterii jak również zabija juz istniejące.
  4. Walczy z osteoporozą- ksylitol ułatwia mineralizację kości, zwiększając wbudowywanie do nich wapnia, co jest bardzo ważne dla osób z problemami z przyswajalnością wapnia w kościach, Polecany osobom starszym jako profilaktyka jak również w przypadkach potwierdzonych klinicznie.
  5. Jako środek naturalnie przeczyszczający- jednorazowe użycie dużej dawki cukru brzozowego np. w formie przesłodzonej herbaty może doprowadzić do biegunki. Dlatego zaleca się „przyzwyczajanie” organizmu do ksylitolu przez powolne zwiększanie dawek.
  6. Dla cukrzyków- Do wchłaniania ksylitolu komórki nie wykorzystują insuliny co dla cukrzyków jest jak najbardziej wskazane.
  7. Ma działanie probiotyczne- ksylitol jest pożywką dla”dobrych” bakterii jelitowych. Ma charakter zasadowy przez co wytwarza warunki niesprzyjące dla innych bakterii i grzybów, których w przeciwieństwie do innych cukrów i słodzików nie dokarmia. Nie zakwasza również organizmu.

Używając Ksylitolu należy jednak pamiętać, że nie zawsze to co dobre dla nas dobre jest dla czworonogów. Zjedzenie przez zwierzę choćby niewielkiej ilości ksylitolu powoduje wydzielanie ogromnych ilości insuliny, w następstwie może doprowadzić do hiperglikemii, co wiąże się z bezpośrednim zagrożeniem życia. Objawy występują bardzo szybko po zjedzeniu samego ksylitolu bądź produktu z ksylitolem. Dlatego zawsze dbajmy o trzymanie go zdala od zwierzaków.

I jeszcze jedna zasada. Ksylitol ogranicza rozwój grzybicy i drożdżaków, w związku z tym nie nadaje się do słodzenia ciasta drożdżowego i produkcji piwa. W tych wypadkach świetnie sprawdzi się miód lub syrop klonowy.

Zdając sobie sprawę z zagrożenia jakie niesie za sobą spożywanie cukrów, wiemy, że najlepsze co możemy dla siebie zrobić, to zmienić swoje nawyki żywieniowe, całkowicie rezygnując z wersji rafinowanej czy sztucznych słodzików w diecie.

Spektrum zamienników jest na tyle duże, że nie odczujemy braku, białej wersji.
Musimy jednak pamiętać, że należy dążyć do ograniczenia każdej z wymienionych powyżej wersji słodyczy do minimum.
Świadomie. Dla zdrowia naszego i naszych domowników.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply