Żywienie

Dlaczego powinieneś czytać skład kupowanych produktów – glutaminian sodu

Biorąc do ręki produkt ze sklepowej półki czytamy, co napisano na opakowaniu: „masło wiejskie”, „chleb pełne ziarno” czy „jogurt naturalny”. Na etykiecie można napisać wiele albo prawie nic, warto dowiedzieć się, co jest przyczyną różnic cenowych, takich samych, zdawałoby się produktów. Poświęćmy chwilę, aby odwrócić opakowanie i sprawdzić co kryje się pod drobnym druczkiem na etykiecie.
Mało kto zna się na biochemii żywności i często nie jesteśmy z w stanie rozszyfrować tych wszystkich skrótów zaczynających się na E czy  innych obcobrzmiących nazw.

Warto jednak poznać kilka najpopularniejszych dodatków, których nieświadome spożywanie, może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie a których możemy unikać.

Glutaminian sodu (glutaminian monosodowy) E621 może kryć się pod równymi nazwami: kwas glutaminowy, glutaminian, jednopotasowy glutaminian, autolizowane drożdże, autolizowane proteiny drożdżowe, ekstrakt z drożdży, teksturowane proteiny, kazeinian sodu „naturalne smaki”, hydrolizowana kukurydza, pokarm drożdżowy oraz ultrapasteryzowane i wszelkie enzymatycznie modyfikowane składniki.

Jest syntezowanym chemicznie aminokwasem, powstałym na podstawie naturalnie występującego w przyrodzie kwasu glutaminowego, który wyizolowany został po raz pierwszy w 1866 roku na Uniwersytecie w Bonn przez niemieckiego profesora biochemii . Karl’a Heinrich Ritthausen’a. Jednak za ojca glutaminianu sodu i odkrywcę Umami uznaje się Kikunae Ikeda naukowca z Kyoto, który z 38 kg gotowanych wodorostów listownicy japońskiej wyekstrahował 30 g kwasu L- glutaminowego.
To odkrycie doprowadziło do rozpowszechnienia się na cały świat „przyprawy” która, sama z siebie nie ma smaku ani zapachu ale dodana do dania wydobywa i wzmacnia smak pozostałych składników.

Z każdej strony jesteśmy bombardowani ogromnymi ilościami „polepszaczy smaku” które możemy znaleźć w większości przetwarzanych produktów.

Często nieświadomie sięgamy po glutaminian zawarty w:

  • gotowych mieszankach przypraw w torebkach (przyprawa do gulaszu, bigosu, sos sałatkowy)
  • kostkach rosołowych
  • mrożonkach warzyw
  • szeroko stosowanej Vegecie, ziarenkach smaku itp.
  • daniach gotowych „do podgrzania w 5 minut”
  • wszelkich sosach w proszku czy w butelce.(sosy sałatkowe, ketchup)
  • słone przekąski (np. chipsy ziemniaczane, chrupki, słone paluszki itp.) 
  • wszelkie produkty typu fast-food 
  • produkty typu instant: sosy i zupy w proszku  gotowe do spożycia dania przygotowywane przemysłowo.

Duże ilości jakiegokolwiek składnika diety, nie pozostają obojętne dla naszego organizmu.

Glutaminian  monosodowy szczególnie szkodliwy jest do osób z alergiami. Spożywany w nadmiarze, może powodować pogorszenie samopoczucia, uszkadza siatkówkę, może doprowadzić do zaburzeń hormonalnych, niewydolność układu krążenia, zmniejsza termogeniczność brązowego tłuszczu w organizmie tym samym może doprowadzać do przyrostu wagi i innych schorzeń.

Unikajmy wszelkich gotowych, jałowych produktów typu instant i wysoko przetworzonej żywności. Pamiętajmy, że mieszanki przypraw używanych w codziennym gotowaniu możemy przygotować sami- bez polepszaczy smaku. Kierując się zasadą „wiem co jem” ochronimy się przed nadmiernym spożywaniem chemii.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply