Żywienie

Dlaczego powinieneś czytać skład kupowanych produktów – olej palmowy

Olej palmowy, czy o nim słyszymy, co o nim wiemy, z czym nam się kojarzy ? Szczerze mówiąc niewiele.
A warto dowiedzieć się czym jest ten cichy zabójca.
Kryje się on pod różnymi nazwami, lub wcale nie jest wymieniany w składzie pożywienia. Najczęściej podpisany jako” tłuszcz nasycony” „olej roślinny”, a także „tłuszcz roślinny” lub „tłuszcz roślinny utwardzany”. Jeżeli nie jest wymieniony rodzaj tłuszczu możemy być pewni, że użyto oleju palmowego- najtańszej i najbardziej podłej, z dostępnych wersji.

Ale skoro jest pozyskiwany z roślin powinien być naturalny, czyż nie?
To prawda, w początkowym procesie przetwarzania palmy oleistej, olej ten ma w sobie wartości odżywcze, Witaminy A i E i betakaroten. Jednak ta forma, nie jest forma docelową. Do szerokiej sprzedaży trafia wersja poddana dodatkowej obróbce termicznej. Która utraciła wszystkie wartościowe składniki, zmieniła kolor i wzbogaca się w niekorzystne dla organizmu nasycone kwasy tłuszczowe, sprzyjające otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi „złego” cholesterolu LDL we krwi.
Forma ta jest niestety hitem sklepowych półek, możemy ją znaleźć w większości przetworzonych produktów spożywczych jak również kosmetykach. (ciastka, chipsy, mrożone ryby, gotowe frytki,batony)

Co jest powodem takiej popularności oleju palmowego, w gastronomii. Powodów jest kilka.

  • tani w produkcji (który równocześnie niszczy lasy deszczowe w Indonezji i Malezji)
  • bardzo wydajny- nie trzeba go często wymieniać
  • ma wysoką temperaturę dymienia dzięki czemu może przez kilka dla być podgrzewany a nie zmieni konsystencji i nie będzie wymagał dolewania świeżego (przez co frytki kupione w barze mogą być smażone w bardzo starym oleju)
  • ma bardzo długi termin przydatności do użycia(nie wymaga chłodni, litrami stoi pod ścianami magazynów)
  • poprawia smak potraw (często można go znaleźć w duecie z glutaminianem sodu)

Wszystkie te cechy będą skłaniają restauratorów do szerokiego zastosowania tego taniego i jakże szkodliwego produktu.

Głośno w temacie Oleju palmowego zrobiło się w związku z „300 % podatkiem od Nutelli” którą francuski rząd planował nałożyć na przemysł spożywczy aby odstraszyć producentów od szerokiego zastosowania oleju palmowego w produkcji pokarmów. W wyniku tej burzy wyszedł na jaw fakt, że osławiona jako „początek zdrowego dnia Twojego dziecka „ Nutella w 25% składa się z oleju palmowego i 50% z cukru. Czyli jest najgorszym typem pokarmu jaki możesz dać dziecku – cukier i utwardzony tłuszcz roślinny.

Badania przeprowadzane na ludziach i zwierzętach potwierdzają, że spożywanie produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe LDL mogą doprowadzić do wielu chorób i problemów zdrowotnych:

  • powodują chorobliwą otyłość (efekty lat spożywania przetworzonego jedzenia widzimy w USA)
  • powodują problemy z cholesterolem: zwiększając ilość złego (LDL) a zmniejszając ilość dobrego cholesterolu (HDL)
  • znacznie zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy
  • tworzą w tętnicach trwałe złogi co w konsekwencji prowadzi do miażdżycy, wylewów i zawałów serca
  • drastycznie zwiększają zachorowania na raka jelita grubego
  • mogą doprowadzić do rozwoju nowotworów

Wybierając rodzaj tłuszczu należy pamiętać, że ten w postaci stałej zawsze jest mocniej przetworzony i będzie zawierał więcej „złego cholesterolu”. Dlatego mając do wyboru oliwę czy kostkę margaryny zawsze sięgajmy po to pierwsze.

Unikajmy każdej z form oleju palmowego. Świadomość zagrożenia płynącego z wysoko przetworzonych produktów pozwoli nam na podejmowanie dobrych decyzji.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply