DIY

Rozplanuj swoją kuchnię zawodowo!

rzut mieszkania

Kuchnia to bardzo ważne miejsce w naszych domach. Znane jest zdanie że każda impreza przenosi się do kuchni i to prawda!  Dobrze rozplanowana i praktycznie wyposażona kuchnia pozwala nam cieszyć się spędzonym w niej czasem i przyśpieszyć proces wykonywania niezbędnych prac.

Niestety, mało który z nas może pochwalić się dużą i przestronną kuchnią z wystarczającym do codziennej pracy blatem roboczym. Zazwyczaj kuchnie są dość małe a przestrzeni roboczej jak na lekarstwo. Znaczną część zabierają nam niezbędne sprzęty kuchenne, takie  jak kuchenka gazowa/elektryczna(60 cm), często dwukomorowy zlewozmywak (80 cm), zmywarka (60 lub 45 cm). Dalej ekspres do kawy, czajnik elektryczny, mikrofala, młynek do kawy, mikser i wiele innych niezbędników strefy kuchennej.

Należy również uwzględnić minimalne strefy bezpieczeństwa między poszczególnymi urządzeniami. Nie możemy postawić kuchenki gazowej i bliskim sąsiedztwie kuchenki gazowej.

Czy wszystkie te sprzęty są nam niezbędne? Jak rozplanować naszą kuchnię?

Scenariusz idealny to przemyślana, zaprojektowana przez specjalistę  kuchnia, uwzględniająca zabudowę wszystkich sprzętów AGD uwzględniająca nasze dzienne potrzeby.

Znając podstawowe zasady projektowania kuchni możemy sami, rozplanować układ sprzętów tak aby wykorzystać całą dostępną przestrzeń.

Estetyka i wygoda 

Nie będę pisać o ilościach szafek, szuflad i pólek,  czy o kolorach frontów  kuchni, jest to sprawa indywidualna i każdy z nas powinien sam dobrać rozwiązania idealne dla siebie. Warto jednak pamiętać o stronie estetycznej. Im więcej przestrzeni ” zamkniemy” rezygnując z otwartych półek, tym wizualnie czystszą przestrzeń otrzymamy. W katalogach kuchni widzimy piękne wystawki wypełnione jednolitymi słoiczkami, wypełnionymi kolorowymi przyprawami i świeżymi ziołami – niestety w praktyce, to te miejsca będą idealnym miejscem na każdą „durnostojkę”, zbędne klucze, paragon wyjęty z kieszeni, zdjęty z ręki zegarek. Znasz to? Ja też. Ograniczanie takich miejsc będzie najlepszym rozwiązaniem. Zamknij wszystkie półki pełnymi drzwiczkami i problem z głowy!

Kolejna znacząca sprawa to wysokość blatów. Pamiętaj  dobieraj wysokość dolnych mebli tak aby Tobie pracowało się komfortowo, bez garbienia się przy zmywaniu czy krojeniu. Nóżki w nowoczesnych kuchniach są regulowane i pozwalają na dostosowanie wysokości dokładnie pod Twój wzrost. Standardowo blat powinien sięgać Ci do kości biodrowej, ale warto samemu wypróbować kilka wariantów przed podjęciem decyzji.

Małe sprzęty AGD

Przy planowaniu nowej przestrzeni warto pomyśleć czy zamiast miksera, maszyny do wyrabiania ciasta, młynka do kawy, kruszarki do lodu, blendera i td. Nie lepiej zainwestować w jeden sprzęt zastępujący nami kilka różnych? Urządzenia typu Thermomix, Malakser czy inne wielofunkcyjne roboty kuchenne, pozwalają zaoszczędzić przestrzeń na blatach  i w szafkach.

Warto spisać listę swoich potrzeb i poszukać urządzenia posiadającego wymagane przez nas funkcje. Jest to ogromne ułatwienie codziennej pracy jak również, kwestia estetyczna. Jeden ładny robot kuchenny stojący na blacie wygląda dużo lepiej niż kilka małych sprzętów z plątaniną kabli ciągnącą się po kuchni.    

Akcesoria-kuchenne                                                                                               fot.kobetamag

Duże AGD

W nowych kuchniach często spotyka się kuchenkę elektryczną mającą również funkcję grilla i mikrofali czy płytę gazową niezależną od piekarnika.  Pozwala nam to przenieść piekarnik w dowolne miejsce, niezależnie od płyty.

Kolejną ważną kwestią  przy planowaniu kuchni jest dobre rozplanowanie układu sprzętów czyli utrzymanie tzw. “Ciagu komunikacyjnego” który pozwala nam usprawnić pewne procesy. Dla przykładu: nie ustawiamy zmywarki na ścianie przeciwnej do zlewozmywaka, bo wymagałoby to niesienia każdego mokrego talerza przez kuchnię i chlapania po podłodze wodą, na całym tym odcinku. Włożenie do zmywarki talerzy po rodzinnym obiedzie, skończyłoby się zalaniem połowy kuchni. Zmywarkę zatem planujemy jak najbliżej zlewozmywaka. Najczęściej proponuje się ją po lewej stronie. Jest to praktyczna opcja dla praworęcznych. Lewą ręką otwieramy zmywarkę i wysuwamy szuflady a prawą wyciągamy naczynia ze zlewu.  Oczywiście zależy to od naszych preferencji ale zawsze starajmy się by trasa miedzy zlewem a zmywarką była jak najkrótsza.

Planując przestrzeń roboczą na blacie, mamy również na myśli miejsce przygotowywania posiłków. Musimy mieć na uwadze, że krojąc warzywa należy zmieścić tam deskę, noże, miskę na pokrojone produkty. Zaplanujmy rozstaw sprzętów tak aby tej przestrzeni było jak najwięcej.  Warto zwrócić uwagę na ciągłość wykonywanych prac. Czyli tak zwany “trójkąt roboczy” mówiący nam o trzech najważniejszych czynnościach kuchennych  i kolejności ich wykonywania.

Zaczynamy od wyjęcia produktów z lodówki – następnie, mycie ich – gotowanie.

Czyli:  lodówka – (blat)+ zlew – kuchenka. To jak ustawmy nasze sprzęty, zaważy na ergonomii całego procesu przygotowania. 

Poniżej widzimy schematy czterech popularnych układów kuchni. Pozwalają one na przyśpieszenie wykonywania prac.

4trojkaty_robocze[1]

Jak stworzyć dodatkową przestrzeń w małej kuchni.

Przy małych kuchniach gdzie tego miejsca do pracy jest zazwyczaj mało, warto pomyśleć o stworzeniu dodatkowej powierzchni instalując na przykład zlewozmywak z nakładanym dodatkowym drewnianym lub szklanym blatem. Pozwoli to na pracę równocześnie dwóch osób. Jedna wykorzystuje istniejący blat, druga zajmuje część zlewozmywaka.  Praktyczne i estetyczne rozwiązanie.

dodatkowy blat 1dodatkowy blat 2

fot. Kuchenny

Innym pomysłowym rozwiązaniem dla małej kuchni jest zamontowanie mechanizmu podblatowego, który wysuwamy w trakcie pracy. W ten sposób możemy nawet podwoić dostępną przestrzeń roboczą.

Mechanizm taki ukryty jest pod stałym blatem, podobnie jak szuflada na specjalnych szynach.

Możliwa jest również opcja ruchomego stolika na kółkach, który możemy postawić w dowolnym miejscu w kuchni. Blat taki, może posłużyć również jako stół do spożywania posiłków. Wykorzystując do tego składane krzesełka lub stołki, możemy stworzyć przestrzeń przy której zmieszczą się 3 osoby i wygodnie zjedzą wspólne śniadanie.  

Wysuwany_blat_dodatkowy_blat_roboczy_kuchnia_kokopelia_-1 wysuwany blat bigazera

 

 

 

 

 

 

 

 

fot. kokopelia                                                                                                             fot. pawmeble

Kolejny pomysł na dodatkową powierzchnię do przechowywania oraz miejsce do pracy, to barki kuchenne (np.IKEA). Możesz je pomalować na dowolny kolor, posiadają kilka poziomów pólek i szuflady a zainstalowane kółka pozawalają na przestawianie ich w dowolne miejsce.

stenstorp-wysepka-kuchenna-bia-y__0451632_PE600620_S4ikea1forhoja-barek-kuchenny__0292300_PE290860_S4

fot.IKEA

W innym wypadku sprawdzi się wykonanie, dodatkowego blatu w formie barku/wysokiego blatu. Wprowadzając dwa poziomy, optycznie powiększymy kuchnię zyskując przy tym, miejsce do siedzenia dla gości lub odkładania zbędnych w danym momencie przedmiotów. Pomoże on również “ukryć” część blatu roboczego.

 

Taki dodatkowy blacik, przydał się najbardziej w naszym wypadku. Wykonanie takiego blatu jest bardzo proste i przystępne cenowo. Wykorzystaliśmy łatwo dostępne materiały. Cały proces znajdziesz tutaj:

barek kuchenny

Najlepszą inspiracją do projektowania własnej kuchni, niech będą dla Ciebie katalogi z gotowymi projektami. Znajdziesz tam wszelkie dostępne rozwiązania i pomysły na zagospodarowanie przestrzeni. Jeśli nadal nie potrafisz wyobrazić sobie tej idealnej, szukaj zdjęć i rozwiązań przypominających kształtem i układem Twoje wnętrze i kopiuj dostępne pomysły. Do dzieła!

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply