DIY

Zrób to sam: blat kuchenny

Pomysł wykorzystania przestrzeni obok mebli kuchennych chodzi za mną od dawna. Miejsce się marnowało ale zamontowanie nowego jednolitego blatu wymagałoby wymiany całego istniejącego fragmentu więc zdecydowałam się na wykonanie czegoś w rodzaju wyższego barku, który przykręcony jest do istniejącego blatu.

Projektując kuchnię zwracałam uwagę na wykorzystywanie jedynie popularnych i łatwo dostępnych produktów, których cena nie będzie odstraszać przed wprowadzaniem zmian. Blat o kolorze Dąb Sienna firmy KRONO dostępny jest, prawie od ręki w każdej Catoramie, dzięki czemu mogłam bez problemu dokupić odpowiedni kawałek. Potrzebowałam fragmentu 100 x 70 cm. Niestety, Castorama nie laminuje brzegów ale obok stanowiska usług stolarskich można kupić laminaty w każdym kolorze i wykonać to samemu.

Koszty:

blat: 76 zł,

laminaty 10,80 zł sztuka, (3 sztuki)

Do zalaminowania brzegów wystarczy obrzeże i rozgrzane żelazko. Przykładamy fragment, przejeżdżamy kilkakrotnie żelazkiem i docinamy brzegi do odpowiedniej długości. Gotowe!

Wsporniki do blatów kupione zostały w IKEA za 35 zł / 2 sztuki.  Montowane są śrubami od spodu blatu.

 

 

 

 

 

 

 

Samo wykonanie i montaż trwały około 45 minut.

Potrzebne były:

Blat

Laminat

Żelazko

Wsporniki 2 sztuki + śruby

Wiertarka + wiertło do drewna

 

Poniżej filmik pokazujący przebieg procesu montażu.

Blat spełnia swoją rolę, powiększył optycznie przestrzeń i zasłonił fragment kuchni.

Jestem z niego bardzo zadowolona.  

 

Polecam! Zrób to sam!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply