Żywienie

Zrób to sam: mleko-roslinne

W jednym z poprzednich artykułów  wyjaśniam dlaczego, warto jest zrezygnować z mleka zwierzęcego. Jednak w przyrodzie nie ma miejsca na próżnię – musimy czymś wypełnić lukę.

Mleko zwierzęce możemy zastąpić przeróżnymi rodzajami mleka roślinnego, dostępnymi w każdym sklepie na półce ze zdrową żywnością. Jednak dla niektórych z nas różnica w cenie kartonu mleka krowiego a kartonu zamiennika może okazać się zaporowa. To prawda mleko krowie kosztuje około 3 zł/litr, mleko roślinne zaczyna się od 7 zł/litr. Różnica jest duża i odczuwalna dla portfela.

Mimo to mam dla Ciebie świetną wiadomość, każde z nich możesz szybko i tanio zrobić w domu.

Poniżej przepisy na kilka najpopularniejszych rozwiązań.

Mleko Orzechowe

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 3 szklanki wody

Wykonanie:

Orzechy prażymy – wsypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy aż skorupki zaczną im pękać. Trąc papierowym ręcznikiem zdejmujemy ciemne łupinki.
Obrane orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
Po tym czasie orzechy i wodę miksujemy dokładnie blenderem aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie przecedzamy przez szmatkę/drobne sito.
Mleko w szklanej butelce przechowujemy w lodówce 2-3 dni.
Orzechowe fusy łatwo wykorzystać jako składnik ciasta lub owsianki

Mleko kokosowe

Składniki:

  • szklanka wiórek kokosowych 
  • 3 szklanki wody

Wykonanie:

Połącz dwie szklanki gorącej wody(nie wrzątku) z wiórkami. Blenduj, miksuj itp. aż powstanie jednolita masa (ok 3 minut) Przecedź przez sitko, następnie pozostałe na sicie wiórki zalej ponownie szklanką gorącej wody i powtórz ceremonię. Przecedzone mleko przelej do szklanego, zamykanego naczynia. Zużyj w przeciągu 4 dni.

Wykonanie takiego mleka w domu to duża oszczędność dla portfela i pewność składu produktu. Pamiętaj by czytać skład wiórków i zawsze wybierać, te bez substancji konserwujących.

Mleko roślinne, jest bardzo łatwe w przygotowaniu i można je zrobić z wielu roślin, więc jego smak będzie w każdym przypadku inny. I nigdy się nie nudzi.
Rób nieduże porcje by wykorzystać je w ciągu 2-3 dni.
Wykorzystuj je jako zamiennik mleka zwierzęcego, do picia, gotowania i do pieczenia.
Latte z mlekiem orzechowym jest wyjątkowo smaczne i nadaje kawie wyjątkowy aromat!

Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply